Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, în reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din fosta Uniune Sovietică, s-a produs cea mai gravă catastrofă nucleară din istorie. Explozia creată a distrus instantaneu acoperișul reactorului și a eliberat în atmosferă o cantitate enormă de radiații, de aproximativ 400 de ori mai mare decât bomba atomică lansată la Hiroshima.
Această explozie a fost rezultatul unui test de siguranță eșuat, început cu o zi înainte. Inginerii încercau să vadă dacă turbinele generatoare puteau continua să furnizeze energie pentru sistemele de răcire în cazul unei pene de curent. Testul a fost efectuat în condiții instabile și fără respectarea proctocoalelor. Sistemele de siguranță au fost dezactivate manual, urmând ca reactorul să fie adus într-o stare critică.
În momentul exploziei, miezul reactorului a fost aruncat în aer, generând incedii și eliberând materiale radioactive în aer. Primii care au intervenit au fost pompierii din Pripiat, orașul construit pentru angajații centralei. Mulți dintre ei nu știau că se confruntau cu radiații letale. În orele următoare, peste 50 de tone de material radioactiv au fost purtate de vânt peste Ucraina, Belarus, Rusia și mare parte din Europa.
Cum era de așteptat, autoritățile sovietice au încercat inițial să ascundă gravitatea situației. Evacuarea orașului Pripiat - care se afla la doar 3 kilometri de centrală - a început abia în după-amiaza zilei de 27 aprilie, la peste 24 de ore de la adezastru. 49.000 de oameni au fost urcați în grabă în autobuze, lăsând totul în urmă.
Ceea ce s-a întâmplat la Cerbobîl a avut efecte devastatoare, zeci de mii de persoane au fost expuse la radiații, iar zona a devenit nelocuibilă pentru următoarele secole. Numeroși muncitori, soldați și voluntari au fost trimiși să stingă incendiile și să limiteze contaminarea, adesea fără echipament de protecție adecvat.
Azi este o zi de reflecție. Cernobîl nu este doar o lecție despre riscul tehnologiei scăpate de sub control, ci, mai ales, despre prețul omis al greșelii umane.
Sursă imagine: Wikimedia Commons