Frontul din Ucraina rămâne în continuare un limes modern de care se frâng destine și se strivesc valuri de mașini militare. Costurile războiului sporesc de la o oră la alta în timp ce președintele de la Washington vrea să facă afaceri cu ambele state pentru a obține arginți.
Tancul a fost principala mașină destinată cuceririi unor vaste teritorii și industria lagărului comunist a fost ridicată în jurul acestei arme, cea care era o mare consumatoare de resurse de cea mai bună calitate. Au fost identificate drept distruse pe bază de imagini și nu de vorbe 2.859 de exemplare din toate tipurile începând cu T-54, cel care a înlocuit pe renumitul T-34 în producția de mare serie. Se pare că numai T-14 Armata n-a plătit tributul morții pe frontul nimicitor. Conducerea de la Kremlin nu riscă să piardă tot ce este mai bun pe un front definit drept secundar și cele mai noi tancuri pierdute sunt cele 80 de T-90 M. Bilanțul realizat de observatorii de la oryxspioenkop.com și anunțat pe 22 aprilie 2025 a ajuns la 9.609 blindate transformare în fier vechi și acum Războiul din Afganistan este o amintire plăcută. Conducerea de la Moscova a spus că Federația Rusă este moștenitoarea Uniunii Sovietice și acum se vede ce zestre i-a lăsat imperiul ideologic.
Armata rusă tot înaintează prin vastele spații estice cu ajutorul bombardamentelor masive de artilerie și mașinile ce pot susține tancurile cu foc apropiat sunt tunurile autopropulsate, dar 751 au devenit opere de artă războinică. Cele mai periculoase și moderne sunt cele din seria Msta-S și 214 exemplare sunt acum statistică. Armata Română nu dispune astăzi de vreo mașină comparabilă cu un astfel de tun autopropulsat din cauza prețurilor ridicate cu vehiculul, muniția și întreținerea. Se preferă tunurile clasice, tractate, cele care sunt coloana vertebrală a artileriei și pe frontul din Ucraina. Au fost pierdute 268 de exemplare de toate calibrele, dintre care 72 sunt de tip Msta-B. Artileria reactivă a adăugat alte 384 de exemplare la sinistrul bilanț, 23 dintre acestea fiind lansatoare din familia TOS de rachete termobarice. Sunt premii mult râvnite de militarii ucraineni, cei ce știu ca sistemele au putere mare de distrugere și sunt deplasate în vederea realizării de breșe în pozițiile defensive. Dacă sunt nimicite cu muniție și cu echipaj, victoria este perfectă.
Sunt numai câteva exemple din ceea ce a pierdut forța de invazie începând de la 24 februarie 2022 în domeniul armamentului terestru în cel mai mare război clasic de la Al Doilea Război Mondial încoace. Partea ucraineană consideră că mașinile de luptă nimicite sunt cu mult mai multe, dar Moscova aduce noi rezerve în sângerosul și sinistrul stil stalinist. Nu contează nici vehiculele cu destinație specială sau cele de comunicații, mai rare și costisitoare. Trebuie să se meargă înainte pentru a se obține slavă.
Generalii ruși au acum o problemă deosebită: stocurile de muniții. S-a calculat inițial că vor fi lupte de scurtă durată, dar ostilitățile s-au prelungit peste trei ani și au fost aduse noi rezerve, de la cartușele de armă de asalt la proiectile și rachete grele. Frontul a devenit o adevărată gaură neagră prin muniția consumată și prin cea nimicită de către ucraineni. Sistemul logistic trebuie să aducă prompt proiectile în locul celor trase și s-a făcut apel la muniții din Coreea de Nord și Iran. Kremlinul joacă murdar ca de obicei. Dispune de rezerve imense în depozite destinate fiecărei regiuni de frontieră, dar sunt și rezerve în adâncimea teritoriului. Nu sunt utilizate decât în măsura în care proiectilele sunt înlocuite cu ceva proaspăt furnizat de industria cu destinație specială. Armata ucraineană a reușit să devasteze un astfel de depozit în 18 septembrie 2024 în zona localității Toropeț, explozia generând un mic cutremur și a fost observată din spațiu pe o suprafață de 14 km². Rachetele, proiectilele și bombele conțineau mult explozibil și a fost normal să existe forță de distrugere. Erau muniții deosebit de scumpe și de precizie, ceea ce a fost o pierdere grea pentru partea rusă. Se zice că au fost pierdute 160.000 t de muniție.
Forțele ruse au rămas cel puțin fără o parte din încărcătura de rachete de la Barsovo, Regiunea Vladimir. Se spune că stocurile puteau să fie și de 105.000 t. Infernul dezlănțuit în 22 aprilie 2025 a fost pus imediat pe seama neglijențelor în ceea ce privește păstrarea muniției, dar este o serioasă lovitură dată economiei de război și trupelor ce așteptau ceva mult și de calitate pe front. Imaginile postate pe internet indică un mare prăpăd.
Conducerea de la Moscova n-a bănuit câte probleme va genera războiul iscat în Ucraina și a înregistrat costuri uriașe, dar le consideră drept cheltuieli cu antrenamentul trupelor, exact după ideile lui Stalin. Se sacrifică totul pentru teze și lozinci, conducerea de la Krelin fiind complet căzută în trecut.
Sursă imagine: Pexels